KARANTİNA DUVARI
Bize kendinizi tanıtır mısınız?
Merhaba, ben Güneş Öztoprak. 28 yaşındayım. Mutfak Sanatları Akademisi eğitimimden sonra yaklaşık beş yıldır aşçılık yapıyorum. Aynı zamanda sosyoloji 2. sınıf Açık Öğretim öğrencisiyim. Bol bol kitap okurum, okuyamadığım zamanlarda gözlerimi kapatır dinlerim. Evde iş yaparken, yolda yürürken, bir köşede oturmuş bir şeyleri beklerken hep okurum, hep dinlerim. Benim için hayat okumakla geçer. Şimdilerde yazmaya başladım.
Kitap yazma maceranız nasıl başladı?
Çocukluğumdan bu yana çok fazla kitap okuduğumu tüm çevrem bilir. Bir gün Pazarcık’taki doktor amcamı ilk kez ziyarete gitmiştim. On beş yaşındayım. Ona okuduğum kitapları anlatırken bana küçük bir anısını anlattı, hiç unutmadım. Bana şöyle dedi: “Benim yıllardır bir dostum var, bir gün onu ziyarete gittiğimde kütüphane gibi bir odasını gösterdi bana. ‘Bak,’ dedi ‘Bunların hepsini okudum, daha fazlası da var.’ Peki, dedim, bu kadar okudun arkadaş, kime ne faydası var? Öğrendiklerini yazmayı deneyip insanlarla deneyimlerini paylaşmayı hiç düşündün mü?” Amcamın anlattığı bu anı zihnimde yıllarca kaldı. Sonra her fırsatta yazmayı denedim. Yazdım yazdım çöpe attım yıllarca. İnsan ailesi ve sevdikleriyle olunca yazdıklarının sonunu bir türlü getiremiyor. Duygusal anlamda özgür olamıyoruz. Yaklaşık on aydır ailemden ayrı yaşıyorum. Karantina sürecinde evde kalmam, yazmam için başlangıç oldu. Devamının geleceğine inancım tam.
Kitabınızın yayınlanma aşamasındaki deneyimlerinizden söz edebilir misiniz?
Öncelikle kendime inandım. Bu aşamada yakınlarımdan kimileri sürekli yazdıklarımı sorgulayıp durdu. İnsanlar korkuyor. “Kitabın neyle ilgili, aman şunu yazma, aman böyle şeyler yazma…” Kitabı yazarken ve yayın aşamasında auramızın güçlü olması ve çevremizden etkilenmememiz çok önemli, tabii bu zor olsa da. Çünkü yazma eylemini gerçekleştiren insanlar genellikle çevreden çok etkilendikleri için zaten yazma gereği duyarlar. Bu aşamada sizlerin yorumu ve desteğinizin beni olumlu anlamda etkilediğini söyleyebilirim.
Kitabınızda en etkileyici bulduğunuz yer neresidir?
Son sayfa benim için etkileyici oldu. Öyle bir kurguyu oluşturduğum için kendime şaşıyorum.
MOR RESTORAN
Bize kendinizi tanıtır mısınız?
Mutfak Sanatları Akademisi mezunuyum. Sosyoloji öğrencisiyim. Mesleğim aşçılık. Gaziantepliyim. 5 Haziran 1992 doğumluyum. Yedi çocuklu ailenin sonuncusuyum.
Kitap yazma maceranız nasıl başladı?
Uzun zamandır yazıyorum fakat yazdıklarımı yayımlatma konusunda medeni cesarete sahip değildim. 2020’nin temmuz ayında çıkan Karantina Duvarı adlı kitabımın ardından yazmaya devam etmem gerektiğini fark ettim. Mor Restoran benim ikinci kitabım.
Kitabınızın yayınlanma aşamasındaki deneyimlerinizden söz edebilir misiniz?
İlk kitabımda olduğu gibi ikinci kitabımı da kısa süre içerisinde yazdım ve aynı heyecanı hissettim. İlkinde kitabın asıl kahramanı bendim İkincisinde ise kendi kahramanlarım oldu, bu benim için özel bir duygu. Yayınevinin ilkinde olduğu gibi ikincisinde de titizlikle çalışması konusunda şanslıyım.
Kitabınızda en etkileyici bulduğunuz yer neresidir?
Banu’nun annesine attığı mesaj…