ÜLKEMİZİN SON 50 YILINDAKİ SAVUNMA HAVACILIĞI SERÜVENİ
Bize kendinizi tanıtır mısınız?
Türk Eğitim Derneği (TED) Ankara Koleji ve Orta Doğu Teknik Üniversitesinin (ODTÜ) eğitim ve öğretiminden geçmiş bir kişiyim. 38 yıl ODTÜ Makine Mühendisliği bölümünde eğitim ve araştırma yaptım. Kendimi önce bir akdemiysen sonra da bir yönetici olarak nitelendirebilirim. Öğrenmekten ve gençlere bildiklerimi öğretmekten hep mutlu oldum. Mühendislikte öğretmeye çalıştıklarım çoğunlukla soyut kavramlardı. Uygulamaları ise savunma havacılığında kullanılan platformlardı. ODTÜ’den emekli olduktan sonrada beni meşgul eden konu teknoloji yönetimi oldu. Kitabımda, ülkemiz savunma havacılığındaki gelişmeleri anılarımla süsleyerek anlatmaya çalıştım. Kitabı okuyunca hakkımda çok daha fazla bilgi edinebileceksiniz.
Kitap yazma maceranız nasıl başladı?
Akademisyenlerin çoğunluğu, konularında yazdıkları makalelerin yanında, kitap da yazmak isterler. Ben de onlardan biriydim. ODTÜ’deki öğrencilerime ders notları yazıp ulaştırmıştım ama bunları ders kitabı haline getirmek için ne zaman yola çıksam, sürdüremedim, sonlandıramadım. Bunun nedeni, akademik hayatımda sık sık yöneticilik sorumluluğu almamdı. Emekli olduktan ve bütün ders ve yöneticilik sorumluluklarımdan uzaklaştıktan sonra tecrübelerimi acaba kitaplaştırabilir miyim diye düşünmeye başladım. Ailem ve tecrübelerini kitap haline getiren arkadaşlarım beni bu konuda teşvik etti. Ben de aktif akademik hayattaki sevdamdan vazgeçip tecrübelerimi yazmaya başladım.
Kitabınızın yayınlanma aşamasındaki deneyimlerinizden söz edebilir misiniz?
Şimdilerde; yazarların eserlerini daktilo edilmiş hale getirmeleri eskiye nazaran çok kolay oldu. Bunun nedeni bilgisayarlar. Ben de kitabımı doğrudan bilgisayara yazdım. Bitirdikten sonra yayınlanmak üzere belli başlı yayınevlerine gönderdim. Gönderdiğim yayınevleri bana yanıtlarını aylarca sonra verebileceklerini bildirdiler. Bunun üzerinde, internette bir arama yaptım. LUNA Yayınları dikkatimi çekti. Çünkü günler mertebesinde yanıt verebileceklerini söylüyorlardı. Üç gün içinde yanıt aldım. Kitabı okuyup mesajı aldıkları, cevap metninde atıfta bulundukları olaylardan anlaşılıyordu. Çok etkilendim. Önceki deneyimlerinden çok farklı bir durumla karşılaşmıştım. Bundan sonrasını titiz bir çalışma takip etti ve olabilecek en kısa sürede kitap elime geldi. Bütün LUNA çalışanlarına teşekkür ederim.
Kitabınız için yaptığınız araştırmalarda sizi etkileyen noktalardan bahsedebilir misiniz?
Teknolojik olayları anılarla birlikte anlatan bir kitabı yazmak için senelerce önce başımdan geçenleri isimleriyle birlikte hatırlamam gerekiyordu. Olayları hatırlıyordum ama insan ve yer isimlerinin birçoğunu unutmuştum. Teknolojiler hakkındaki bilgileri; yazdığım makalelerden, raporlardan, yaptığım sunumlardan, başkalarının yazdığı anılardan, aldığım ve sakladığım notlardan toparlayabiliyordum. İsimlere gelince iş zordu. Burada Google imdadıma yetişti. Bir kısım isimleri ve bazen olayların tarihlerini, yerlerini Google da aradım ve birçoğunu buldum. Bir süredir insan hayatını etkileyen enformasyon teknolojileri anıları toparlamada da işe yaramıştı.